Iveta Fabešová s knihou Vše sváteční sladce provoní (nejen) letošní Vánoce

10.11.2022

Respektovaná cukrářka Iveta Fabešová, jejíž dokonalé zákusky útočí na většinu našich smyslů, vydává novou kuchařku plnou receptů na tradiční české cukroví v neodolatelném moderním provedení.

S její knihou Vše sváteční se vám bude péct jedna radost a vánoční cukroví se i u vás stane stejně návykové, jako jsou její vlastní výtvory.

Sladkosti Ivety Fabešové patří mezi nejzářivější hvězdy na českém cukrářském nebi. A když se tato skvělá cukrářka nechá inspirovat tradičními recepty od Marie Sandtnerové, vzniknou přímo pohádkové výtvory. Čekají na vás desítky ověřených receptů na oblíbené české sváteční cukroví - a všechny v lákavém moderním podání. Oslavte Vánoce ve velkém stylu, doplňte svou sbírku rodinných receptů o další sladké poklady a inspirujte se praktickými profi tipy!

Kniha je velmi elegantní, s čistou grafikou. Bude pro čtenáře zdrojem skvělých receptů na výborné sváteční cukroví. Iveta čtenářům však nenabízí jen soupis surovin a výrobní postup. Dělí se i o své know-how, které je k nezaplacení. Její rady a tipy tak usnadní pečení nejen publikovaných receptů. Každý z receptů vybraných z původní předlohy byl speciálně odborně přepracován, zredigován, připraven a nafocen za asistence food stylistky právě pro tuto publikaci - vznikla tak obsáhlá sbírka základních receptů na klasické cukroví, těsta a náplně doplněná detailními postupovými fotografiemi, řadou tipů a také menšími recepty. Publikaci je možné vnímat jako stylovou, a přesto tradiční kuchařku, která ovšem splňuje veškeré nároky na moderní kulinární knihy. Právě spojení české tradiční kulinární školy s moderními postupy a ikonou české cukrařiny dělá z této publikace naprosto originální projekt, který zaručeně rozvíří vody cukrářských knih.

Publikaci doprovázejí krásné ilustrace inspirované původními ilustracemi v kuchařce paní Sandtnerové. Jejich autorem je Vladimír Staněk. Touto knihou vzdává Iveta Marii Sandtnerové hold. Součástí kuchařky je také kapitola věnovaná Ivetině kavárně ve Werichově vile a příběhu o tom, jak se jí podařilo kavárnu IF Café v tomto historickém místě vybudovat.

Iveta Fabešová (1984)

Iveta Fabešová si potrpí na kvalitu, Elvise a retro kousky. Snad proto se už v dospívání rozhodla, že naučí Česko jíst luxusní francouzské dezerty. A nejen dezerty, ale také pečivo. Za svým snem se vydala účastí v kuchařské reality show kuchaře Zdeňka Pohlreicha "Na nože!", dosud vydala pět kuchařek, stala se tváří pořadu Šéfem za pár minut a vybudovala oblíbenou a ceněnou značku IF. Jedna z nejlepších cukrářek v Česku v roce 2021 otevřela stylovou kavárnu v pražské Werichově vile.

Linecké půlměsíčky s mandlovou nádivkou

40 ks | příprava 2 hodiny | pečení 10 minut | odležení 2 hodiny

Těsto:

• 210 g hladké mouky • 70 g moučkového cukru • kůra z 1/2 citrónu • semínka z 1/2 vanilky • 140 g másla • 2 žloutky

1. Do mixéru dáme mouku, cukr, kůru a vanilku. Přidáme máslo a žloutky. Rychle pomocí protínací metly vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na dvě hodiny odležet.

2. Poté těsto ideálně mezi dvěma pečicími papíry rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme malé půlměsíčky. Ty vložíme na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou. Plech dáme ještě na chvíli do lednice, aby bylo těsto před pečením vychlazené a i během něj drželo krásný tvar. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 10 minut.

Mandlová hmota

100 g mandlí • 1 bílek • 100-150 g moučkového cukru • 1 čajová lžička rumu • 1 bílek na potření

1. Nejprve spaříme mandle ve vroucí vodě. Oloupeme je, osušíme a jemně nastrouháme. Mandle dáme do mixéru, přidáme bílek a pomocí protínací metly smícháme. Přidáme nejprve 100 g cukru a vypracujeme těsto. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidáme zbytek cukru. Nakonec přilijeme rum. Vypracujeme pevnou marcipánovou hmotu.

2. Hmotu vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z ní stejné půlměsíčky jako z lineckého těsta. Marcipánový měsíček vložíme mezi měsíčky z lineckého těsta. Vnitřní stranu lineckých měsíčků zlehka potřeme bílkem, aby se marcipán k těstu přilepil.

3. Hotové měsíčky vložíme do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.

Čokoládová poleva

120 g hořké čokolády (55-70%) • 60 g kakaového másla • sekané pistácie na ozdobu

1. Čokoládu a kakaové máslo dáme do mísy a vložíme na vodní lázeň. Tedy tak, že v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpustíme a promícháme dohladka.

2. Špičky měsíčků namočíme do připravené polevy. Jakmile poleva zlehka uschne, posypeme ji sekanými pistáciemi.  

Autor: Petr Mráček
Foto: Archív Ivety Fabešové