Světový den vody – hmyz má smysl!
Dne 22. března OSN připomíná Světový den vody. Nikdo si neuvědomuje důležitost vody pro naši planetu. Představte si, že v současné chvíli nemá přístup k vodě více než miliarda lidí na naší planetě! Do roku 2050 se předpokládá, že nedostatkem vody bude trpět až 2/3 obyvatel této planety.
Způsob, jakým jíme, není dlouhodobě udržitelný
Lidé často konzumují průmyslově zpracované potraviny a mnoho masných výrobků. Hledání alternativ k současným zemědělským metodám je zásadní pro řešení klimatické krize. Jednou možnou alternativou je zařadit hmyz do naší stravy.
Více než dvě miliardy lidí na celém světě, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe, již považují hmyz jako základní součást své stravy. Musíme jim dát za pravdu, protože hmyz je opravdu chutný, má mnoho zdravotních i výživových benefitů, proto hmyz považujeme za plnohodnotnou potravinu.
Z hlediska udržitelnosti pro naši planetu má chov hmyzu velký význam
Hmyz lze chovat téměř kdekoli s malým dopadem na životní prostředí. Pro chov 1 kg cvrčků se spotřebuje pouze 1 litr vody, což je opravdu zanedbatelné množství. Pro příklad se podíváme na další hospodářská zvířata. Na 1 kg drůbeže je spotřeba 2 300 l vody, na 1 kg vepřového 3500 l vody a na 1 kg hovězího neuvěřitelných 22 000 l vody! Výroba hmyzu je obecně velice ekologická a udržitelná.
Firma Grig nabízí proto nejen sušený hmyz (červíky, cvrčky, kobylky), ale také potraviny s cvrččím práškem. Výhodou je, že je hmyz ve skryté formě a Vy si tak můžete vychutnávat svoje jídlo s pocitem, že děláte pro planetu něco užitečného a zároveň si i pochutnáte.
Hmyz je stále na vzestupu, nejdůležitější je překonat ten prvotní strach. Pak už si jen řeknete, proč jste hmyz nezačali konzumovat dříve. Proto se zastavte se na e-shopu www.grig.cz a #YesCvrcka.
Zdroj: Grig
Facebook: GRIG, GRIG - YesCvrčka
Instagram: grig.cz
Zpracovala: Andrea Ježková